Hillie Blummen werd door een foto geattendeerd op het sparen van doppen voor geleidehonden. Toen ze ook een artikel uit een krant hierover kreeg besloot ze zelf een doppen-spaaractie op te zetten in de flat waar ze woont. Ze kreeg de smaak zó te pakken dat ze nu een officieel verzamelpunt heeft, één van de ruim 500 in heel Nederland.
Hillie: “De actie bestaat al veel langer, maar de laatste twee, drie jaar neemt de inzameling pas echt een hoge vlucht. Zelf ben ik nu een jaar bezig. Het is heel simpel: we zamelen harde plastic doppen in van bijvoorbeeld frisdrankflessen en pindakaaspotten. Als er minimaal vijftig kilo aan doppen is opgespaard bij een verzamelpunt komt een chauffeur ze ophalen en brengt ze naar een depot. Er zijn nu vier depots in Nederland: in Brabant, Noord-Holland, Drenthe en sinds 11 maart ook een in Gelderland. Hier staat een container van 30 of 40 kuub. Als die vol is gaat de inhoud naar een recyclebedrijf. Daar worden de doppen gerecycled tot plastic bolletjes waar plastic pallets van gemaakt worden. Het KNGF, Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds, krijgt per kilo opgehaalde doppen een bedrag uitbetaald. Met dit geld wordt de training van een geleidehond bekostigd.”
Geleidehonden
Het KNGF leidt in twee jaar tijd een pup op tot volwaardige geleidehond. Behalve blindengeleidehonden zijn er ook autismegeleidehonden, assistentiehonden voor mensen in een rolstoel en buddyhonden voor mensen met een posttraumatische stressstoornis.
In 2015 is er zo’n 40.000 kilo aan doppen ingezameld, genoeg om de training van twee geleidehonden te bekostigen. In de eerste twee maanden van 2016 is maar liefst al 20.000 kilo opgehaald!
Hillie: “Je ziet dus hoe deze actie groeit. Het is toch fantastisch dat je met de inzameling van doppen zowel het milieu als het KNGF helpt? En de opbrengst komt ook echt 100% ten goede aan het KNGF. Bedrijven en organisaties stellen gratis een container ter beschikking als depot, de chauffeurs en verzamelpunten zijn allemaal vrijwilligers en de vrachtauto’s waarmee de chauffeurs de doppen ophalen worden gratis door autoverhuurbedrijven ter beschikking gesteld.”
Cígo, Albert Heijn, ’t Houwke en Laurentius
Cígo Vermeulen, Albert Heijn Bisschopshoeve, ‘t Houwke en woningcorporatie Laurentius ondersteunen allemaal Hillie Blummen en de doppeninzamelingsactie.
“Bij Cígo Vermeulen en wijkcentrum ’t Houwke staat een mand waar u uw schone en droge doppen kunt achterlaten. Bij Albert Heijn mag ik samen met twee vaste doppen-vrijwilligers en een vaste oproep doppendame twee keer per week de doppen van lege frisdrankflessen afdraaien en meenemen. Laurentius heeft een ruimte beschikbaar gesteld waar ik de doppen mag opslaan tot ze opgehaald worden. Het is geweldig om te zien hoe iedereen meedenkt en meewerkt. Ook mensen uit de buurt weten me inmiddels te vinden. Ik vind regelmatig zakken met doppen voor mijn deur als ik thuiskom.”
Geschikte doppen
Doppen die geschikt zijn voor inzameling zijn harde plastic doppen. Van bijvoorbeeld frisdrankflessen, pakken sap en melk, shampoo, deodorant, wasmiddel, potten pindakaas en chocopasta. Zacht en buigbaar plastic van bijvoorbeeld dekseltjes van patéblikjes is niet geschikt omdat dit een andere manier van recyclen vraagt. Ook andere voorwerpen van plastic worden niet ingezameld, echt alleen maar doppen en deksels.
Doppen en deksels dienen vrij te zijn van karton, metalen en rubberen randjes. Deze vervuilen het recycleproces. Voorts moeten doppen en deksels schoon en droog ingeleverd worden. Omdat ze een tijdje opgeslagen staan kunnen ze anders gaan stinken en schimmelen.
Spaart u mee? Een kleine moeite om milieu en KNGF te helpen en even bij Cígo of ’t Houwke binnen te lopen. Alvast heel hartelijk dank!
N.B. Op Brabantplein kunt u doppen inleveren bij Kantoor&Zo.