Op de hoek van de kleine winkelstrip aan het Hooghout prijkt trots de etalage van de winkel van Terre des Hommes. Vrijwilligsters Marie-José en Elly vertellen graag over het mooie werk wat ze doen voor deze organisatie.
De organisatie Terre des Hommes
De winkel maakt onderdeel uit van de landelijke organisatie Terre des Hommes. Een organisatie die zich hard maakt tegen kinderuitbuiting in de wereld. Uitbuiting in de breedste zin van het woord: kinderarbeid, seksuele uitbuiting, kinderhandel en kindermishandeling.
De vele vrijwilligers zetten zich belangeloos in om geld in te zamelen voor projecten die ze zelf hebben gekozen. Ieder jaar is er een vergadering, waarvoor speciaal iemand afreist vanuit het hoofdkantoor in Den Haag om hierbij aanwezig te kunnen zijn. Vrijwilligers die een jubileum vieren worden in het zonnetje gezet en alle aanwezigen mogen mee beslissen over de projecten voor het komende jaar. De bijeenkomst wordt altijd afgesloten met een gezellig etentje. De betrokkenheid van de vrijwilligers bij deze organisatie is dan ook groot. Sommigen zijn al meer dan 25 jaar actief.
De druppel in het logo van Terre des Hommes is het symbool voor alle kleine beetjes die kunnen bijdragen, of zoals deze prachtige quote zegt, die Marie-José me voordraagt: een gestaag vallende druppel, holt zelfs de hardste steen uit.
De organisatie maakt dankbaar gebruik van donaties, giften en subsidies. Maar ook de ruim 40 winkels in heel Nederland met tweedehands spulletjes, leveren een mooie bijdrage. Zo ook de winkel die sinds 30 jaar in Breda actief is.
De winkel van iedereen
De netjes ingerichte winkel wordt volledig gerund door zo’n 35 vrijwilligers. Mensen die de organisatie een warm hart toedragen, leveren spulletjes aan die ze kunnen verkopen. Jammer genoeg lijkt het voor sommigen ook wel een makkelijke manier te zijn om oude spullen te kunnen dumpen, vertrouwt Marie-José me toe. Alles wat binnenkomt wordt gesorteerd. Wat mooi, heel en van deze tijd is, wordt verkocht in de winkel voor een klein prijsje.
De klandizie is bijzonder gevarieerd, van een dakloze tot de mevrouw uit de villawijk, lacht Elly. En iedereen is welkom! Sommige mensen komen zo maar eens een keertje binnen lopen, anderen komen meerdere keren per dag.
De collectie verandert dan ook voortdurend. Met name kleding, boeken en lp’s worden goed verkocht. En iedere zes weken wordt de hele kledingcollectie vernieuwd.
Wat niet wordt verkocht, wordt opgehaald en gebruikt voor een ander goed doel.
Het aanbod is divers. Je kan er zomaar even rondneuzen en soms vind je zomaar een prachtig pareltje voor in je huis of kledingkast. Naast kleding vind je in de winkel ook speelgoed, klein huisraad, sieraden, enz. En dat allemaal voor een paar eurootjes. Elektrische apparaten en meubels worden hier niet verkocht en ook niet geaccepteerd.
Heel af en toe wordt er iets bijzonders aangeboden, wat eigenlijk te veel waarde heeft om in de winkel te kunnen verkopen. Gelukkig heeft een aantal vrijwilligers hier wel kijk op en in dat geval worden de spullen via een ander kanaal verkocht. De opbrengst gaat altijd naar Terre des Hommes.
Sociale functie
Naast het genereren van omzet voor het goede doel, heeft de winkel ook een sociale functie, zo vertellen Elly en Marie-José. Er is veel aandacht voor de klant, mensen kunnen hun verhaal kwijt, ontmoeten elkaar in de winkel en bieden elkaar spontaan hulp aan. Vooral met de vaste klanten ontstaat vaak een band en soms komen klanten zelfs een kleine attentie brengen als waardering voor hun inzet. De dames genieten zienderogen als ze hierover vertellen. Zo dienen we een dubbel doel, vertellen ze, we zetten ons in voor de kinderen ver weg en kunnen iets bieden aan mensen die niet veel te spenderen hebben.
Overigens zijn ze niet alleen gericht op mensen uit de wijk. Iedereen uit heel Breda en ver daarbuiten is van harte welkom.
Veranderingen in de tijd
Tijden veranderen, mensen veranderen en omstandigheden veranderen. In de winkel hebben ze daar de afgelopen jaren niet heel veel van gemerkt. Het publiek is eigenlijk altijd heel divers geweest. Waar vroeger misschien nog wel eens minderwaardig gedacht werd over tweedehands spullen, is dat nu helemaal niet meer het geval. Een van de vaste klanten, die altijd kleding koopt, is zelfs uitgeroepen tot beste geklede vrouw van haar kantoor. Dit zegt natuurlijk ook iets over de zorgvuldigheid waarmee de spullen worden geselecteerd.
Wat wel een duidelijke invloed heeft, is de coronacrisis. De winkel is een tijdje dicht geweest en de omzet is gehalveerd. De jongeren, die regelmatig servies en glaswerk kwamen kopen voor hun druk bezochte feesten en partijen, blijven nu weg. Boeken gaan wel goed en ook puzzels worden veel gekocht, en ook weer terug gebracht als ze eenmaal zijn gelegd.
Al met al een bijzondere winkel zo midden in onze wijk. En bijzondere mensen die zich dagelijks enthousiast inzetten voor het doel wat ze zo’n warm hart toedragen. En dat voel je ook! De medewerkers zijn altijd even vriendelijk, alle klanten worden hartelijk ontvangen en iedereen, echt iedereen, zo benadrukken Marie-José en Elly, is van harte welkom!