Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Even snuffelen buiten de wijkgrens

Even snuffelen buiten de wijkgrens

Zoals iedere zaterdagochtend gaat het er levendig aan toe aan De Posthoorn. Vanaf een groot veld klinkt vrolijk geblaf van honden, vermengd met commando’s en aanmoedigingen van hun baasjes. Achter in het veld is een parcours met hindernissen uitgezet. Daar krijgen honden samen met hun eigenaren behendigheidstraining. Zij doorliepen vrijwel  allemaal al een gehoorzaamheidstraining en alles verloopt dan ook ordelijk. Maar voor schapendoes Athos gaat het toch allemaal wat te traag. Hij moet zijn energie kwijt, heeft even lak aan de commando’s van zijn baasje. Dwars door de andere hondengroepen heen rondt  hij in gestrekte draf met wapperende oren het terrein. Hij scoort zo natuurlijk geen punten als het om gehoorzaamheid gaat, maar zorgt wel voor de nodige hilariteit bij de andere hondeneigenaren.  
Toch krijgt zijn baasje hem weer snel in het gareel. Nog nahijgend van zijn escapade wacht Athos braaf op zijn beurt voor een rondje over het parcours.

Het staat buiten kijf dat mensen en honden veel plezier aan elkaar kunnen beleven. Het kan nog leuker worden als je dat plezier samen met anderen en hun honden kunt delen. Ook is het prettig als jouw hond opgroeit tot een levenslustig, sociaal en gehoorzaam maatje.  Als je het plezier met jouw hond wilt verdiepen of delen, ben je bij kynologenclub De Baronie op het juiste adres. Ervaren instructeurs kunnen je bijstaan met adviezen en training als het gaat om opvoeding, verzorging en gehoorzaamheid. Maar ook het plezier en verstevigen van de band tussen mens en dier staan er hoog in het vaandel. 
Je hoeft echt geen rashond te hebben om deel te nemen aan de activiteiten, bastaardjes zijn evengoed van harte welkom. Er zijn echter uitzonderingen. Voorzitter Cornelie Verheugt vertelt dat er nu en dan verzoeken binnenkomen om ongewenst gedrag van honden af te leren. Die verzoeken moet zij helaas afwijzen. Afleren van ongewenst gedrag vergt meestal een intensieve één op één aanpak en daar kan de club niet in voorzien. Het is natuurlijke wel goed om te weten dat de cursussen en trainingen die de club biedt ongewenst gedrag van honden kunnen voorkomen!

Samen lekker bezig zijn

Vanaf het overdekte terras van het gezellige clubhuis kun je de verrichtingen van de honden en hun eigenaren op je gemak bekijken. Je ziet er inderdaad honden van allerlei rassen en grootte met hun baasjes aan het werk. 
Piepjonge puppy’s krijgen hun eerste lessen in gehoorzaamheid, het is zeg maar de kleuterklas van de vereniging.
Even verderop leren honden die hun nestharen, melktandjes en puppystreken ontgroeid zijn de nodige zaken bij. Zo kunnen zij opgroeien tot fijne en sociale dieren die goed weten wat wel en niet van ze verwacht wordt. Maar je ziet op het terrein ook mensen die gewoon plezierig bezig willen zijn met hun honden. Het is duidelijk dat honden graag bezig willen zijn, uitdagingen nodig hebben. Vooral  voor intelligente, beweeglijke werkhonden is een paar keren per dag uitlaten lang niet voldoende. Voor deze dieren is het goed om ze alert te houden, nieuwe dingen aan te leren. Daar is het hindernissenparcours goed voor, zo kunnen de honden hun leergierigheid botvieren en hun harten ophalen aan volop actie. Eigenaren verzinnen steeds nieuwe spelletjes die weer een uitdaging zijn voor hun honden. Zulke spelletjes kunnen de band tussen mens en hond onderhouden en versterken. Dat de honden er veel plezier in hebben is overduidelijk, elke zaterdagochtend staan ze te popelen om met hun baasjes aan de slag te gaan.

Clubliefde

Kynologenclub De Baronie heeft honden en hun eigenaren dus veel te bieden.
Maar er moet uiteraard zo nu en dan ook gewerkt worden. Het onderhoud van het clubhuis en het terras vergt de nodige aandacht en er moeten bardiensten gedraaid worden. Dat wordt per toerbeurt vrijwillig door de leden gedaan. 
Eens per jaar krijgt de omgeving van het terrein een grote onderhoudsbeurt. Dan steken leden de handen uit de mouwen  om  de omliggende struiken te snoeien en zwerfvuil op te ruimen. Maar zo’n dag hard werken kan ook gezellig zijn, vooral als er lekkere hapjes en pannenkoeken geserveerd worden. 
De club organiseert ook activiteiten zoals wandelingen voor honden met hun eigenaren, een jaarlijkse paasbrunch en bingo. Ja, kynologenclub De Baronie is een vereniging met een natte neus: kerngezond!

Wil je meer weten over deze vereniging? Ga dan naar www.kcdebaronie.nl