Het is rustig als ik op een woensdagochtend binnen stap bij Sanquin aan de Sint Ignatiusstraat. Hartelijk word ik ontvangen door Anita van Loon, teamleidster Cluster Breda.
Rode Kruis wordt Sanquin
Sanquin, in de volksmond ook wel bekend als ‘de bloedbank’, bestaat sinds 1998. Het kenmerkende gebouw met het rode dak staat er al heel wat langer. Het is gebouwd als noodgebouw in 1979 en was aanvankelijk verbonden aan het Ignatiusziekenhuis, toen nog gevestigd in het gebouw waar nu Curio zijn intrek heeft genomen.
De naam Sanquin is een verwijzing naar de letterlijke betekenis van het woord ‘bloed’ in het Frans – sang.
De pelikaan, beeldmerk van de organisatie, staat symbool voor de onbaatzuchtige bloeddonatie. De legende van de kroeskoppelikaan vertelt hoe de vogel haar borst open pikte om haar hongerende jongen te voeden met haar eigen bloed. Sinds de middeleeuwen is de pelikaan symbool voor altruïsme en barmhartigheid.
Sanquin is ontstaan uit de voormalige Rode Kruis Bloedbanken en het Centraal Laboratorium voor de Bloedtransfusie CLB. Vroeger had je allemaal zelfstandig functionerende bloedbanken. De toenmalige minister wilde hier een centrale organisatie van maken. De 26 bestaande bloedbanken werden aanvankelijk samengevoegd tot 4 units, Breda fuseerde met Rotterdam. Uiteindelijk zijn ook deze units samengevoegd tot een centraal georganiseerd systeem, met het hoofdkantoor in Amsterdam.
Het cluster Breda omvat verschillende locaties: Breda, Roosendaal en Oosterhout.
Op locatie Breda worden donoren verwelkomd voor het geven van volbloed, bloedplasma en trombocyten. Vanuit Breda wordt het bloed vervoerd naar Nijmegen, waar het bewerkt wordt en geschikt gemaakt om toe te kunnen dienen aan patiënten in verschillende ziekenhuizen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedtransfusies voor een verkeersslachtoffer, iemand met kanker of een jonge moeder die een zware bevalling heeft gehad.
Donoren
Donoren heb je in alle soorten en maten, in de leeftijd van 18 tot 80 jaar. Iedereen tot 65 jaar kan zich aanmelden als donor, doneren kan tot de leeftijd van 80 jaar gewoon doorgaan.
Vroeger was het zo dat militairen bloed konden doneren in ruil voor vrije dagen en een warme maaltijd. Ook werkgevers boden vaak de gelegenheid om onder werktijd bloed te gaan doneren. Die tijden zijn helaas veranderd.
Het aantal donoren is in de loop der jaren dan ook behoorlijk teruggelopen. De organisatie heeft ingeboet aan naamsbekendheid. En vooral jongeren hebben vaak een druk bezette agenda en bloed doneren past daar niet in.
Vroeger waren het veelal mannen, die zich aanboden als donor. Dit had onder andere te maken met de regeling voor militairen. Tegenwoordig zijn het vooral de vrouwen die zich aanmelden als donor. ‘Vaak zijn mannen toch wat terughoudender als het om prikken gaat’, zo verklaart Anita van Loon lachend.
Toch is dat wel jammer, vindt ze. Juist jonge mannen zien ze bij Sanquin graag komen als donor. Mannen mogen namelijk 5x per jaar bloed doneren, waar vrouwen slechts 3x per jaar. Plasma mag overigens iedere 2 weken worden gedoneerd.
Nieuwe donoren, jong of oud, man of vrouw, zijn altijd van harte welkom.
Je kunt je heel eenvoudig aanmelden via ikgeefbloed.nl, waar je direct zelf een afspraak kunt inplannen voor een donorkeuring. Of je gaat gewoon even langs op de locatie aan de Sint Ignatiusstraat.
In een persoonlijk gesprek met de arts wordt gekeken of je in aanmerking komt om te doneren. Er wordt wat bloed afgenomen, wat wordt getest op overdraagbare aandoeningen. Wanneer alles in orde is bevonden, krijg je een oproep om te doneren.
Een steentje bijdragen
Het team van medewerkers is altijd gastvrij en vriendelijk. Soms is het wat drukker en moet je eventjes wachten tot er een bed vrij is, maar de gastvrouw of -heer verwent je graag met iets te drinken of een lekkere versnapering.
De donorassistenten dragen er zorg voor de je zo comfortabel mogelijk ligt en houden je zorgvuldig in de gaten, terwijl het bloed of plasma wordt afgenomen.
Ook na de donatie mag je niet eerder gaan dan wanneer je even rustig iets gedronken of gegeten hebt. En zo heb je met een kleine moeite zomaar weer geholpen bij het redden van een mensenleven!
Ook als gastvrouw of -heer kun je een mooie bijdrage leveren. Je maakt deel uit van het team, verwelkomt de donoren en draagt zorg de versnaperingen. Jaarlijks is er een informatieve bijeenkomst voor alle vrijwilligers en ook worden de vrijwilligers ieder jaar in het zonnetje gezet middels een gezellig samenzijn..
Zelfs als bedrijf kun je iets betekenen. Sanquin staat altijd open voor samenwerking, aldus Anita van Loon. Je kunt dan denken aan het wegleggen van folders in je bedrijf, of misschien heb je een evenement of beurs, waar nog een plekje vrij is voor de promotie van Sanquin. Er zijn wervingspakketten beschikbaar en de deur staat altijd open voor creatieve werving ideeën.