Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

We gaan voor de 100 kratten!

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten vindt eten te goedkoop. Tegen het AD vertelde ze op 17 juni jongstleden: “In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.”

Ze stelt dat boeren te weinig verdienen en natuur en milieu te zwaar worden belast. Om dier-, milieu- en klimaatvriendelijker te produceren zullen de prijzen omhoog moeten. ”Ik kan niet uitsluiten dat de consument meer gaat betalen. Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving wordt geproduceerd. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen.”

 

Prijsstijgingen

In hetzelfde artikel staat dat volgens cijfers van het CBS  de prijzen voor voedsel de afgelopen tien jaar met 14,5 procent zijn gestegen, waarvan het laatste jaar met 3,8 procent.

 

Als je volgens de schijf van vijf van het Voedingscentrum eet, ben je gemiddeld zes euro per dag aan eten kwijt (Metronieuws 17 juni 2019) en volgens het Nibud wordt er in Nederland zelfs gemiddeld €6,50 per dag aan voedsel uitgegeven. Dit is echter niet aan iedereen voorbehouden.

 

Langdurige armoede neemt toe

Voedselbanken zagen vorig jaar, mede door het versoepelen van de toelatingsnormen, het aantal afnemers van voedselpakketten met 6% stijgen. Wekelijks halen zo’n 140.000 mensen een pakket op bij een Voedselbank in hun woonplaats,  goed voor 74 miljoen euro aan voedsel per jaar (NOS 6 maart 2019).

 

Het zijn getallen waar je van schrikt en waarbij je je niet zoveel voor kunt stellen. Maar duidelijk is dat er in Nederland veel armoede is. Schrikbarend ook is dat armoede niet alleen is voorbehouden aan mensen zonder baan. Ook met een baan of met twee banen of zelfs met een modaal inkomen wordt het steeds moeilijker de eindjes aan elkaar te knopen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge woonlasten en zorgkosten die we kennen. De armoedegrens verschuift dus.

 

Het CBS signaleert dat langdurige armoede in Nederland toeneemt. Ook de Voedselbank ziet dit terug. Het aantal klanten dat na drie jaar nog steeds afhankelijk van voedselhulp is, is is in drie jaar van 6% naar 14% gestegen. Er worden nu relatief meer alleenstaanden en 50-plussers geholpen. Deze groep lijkt niet te profiteren van de toename in werkgelegenheid.

 

Geen verhaal om vrolijk van te worden. En wat fantastisch dat een organisatie als  Voedselbank Nederland zich met 11.700 vrijwilligers voor deze kwetsbare groep mensen inzet.

 

100 kratten

Bij Albert Heijn Bisschopshoeve wordt normaliter twee keer per jaar ingezameld om zoveel mogelijk producten te kunnen doneren aan Voedselbank Breda. Het team van vrijwilligers doet dit zeer enthousiast met altijd een mooie opbrengst als resultaat. Het record staat nu op 56 kratten. “Op zaterdag 29 juni gaan we voor de 100 kratten! Dat is dus bijna een verdubbeling. We kunnen dit jaar echter maar één keer inzamelen, vanwege de op handen zijnde verbouwing van dit filiaal,” aldus een woordvoerder van het inzamelteam. “Logistiek gezien was het onmogelijk om een tweede inzamelingsdag aan het einde van het jaar te plannen. We hopen nu dus op nóg gullere giften van het winkelend publiek. Op naar die 100 kratten dus!”

De producten waar deze keer de nadruk op ligt: babyvoeding 2-3-4, luiers maten 4 t/m 6, rijst, pasta, pastasaus, koffie, conserven en zoet broodbeleg.

 

Net als andere jaren kun je de hele week van 24 juni t/m 1 juli producten inleveren bij de Servicebalie. Ook als je thuis ongeopende verpakkingen hebt waarvan de houdbaarheidsdatum niet is verstreken kun je die inleveren bij dit filiaal.

 

Help jij het inzamelteam ook mee om die 100 kratten te halen?