Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Wie weet waar willem Wouters woont

Willem Wouters woont wijd weg…
Een rijmpje dat we allemaal nog kennen van vroeger. Maar waar woont Willem tegenwoordig eigenlijk, en hoe en met wie? Woont hij op een flat, een boerderij of in een villa? In een stad of een dorp?


Als je je voorstelt dat onze Willem een gemiddeld Nederlands knulletje is van een jaar of tien, dan is de kans groot dat zijn ouders gescheiden zijn. Eenderde van de huwelijken in Nederland eindigt tegenwoordig in een scheiding. Waarschijnlijk hebben Willems ouders co-ouderschap en verkast hij elk weekend met een tas vol spullen van het ene huis naar het andere, alweer zijn gymspullen vergeten!

Enige tijd na de scheiding moet hij wennen aan een nieuwe vader bij mama en een nieuwe vriendin bij papa. Mogelijk volgt een tijd later een verhuizing en ontstaat een groot nieuw samengesteld gezin met (stief)broers en –zussen. Misschien wordt er zelfs nog een baby Willeke geboren. Dat dit voor Willem niet altijd even makkelijk is, mag duidelijk zijn.

Je mag hopen dat zijn ouders in redelijke harmonie uit elkaar gegaan zijn en maken ze geen ruzie in het bijzijn van Willem. Het zou helemaal mooi zijn als ze niet ver van elkaar wonen, zodat Willem op dezelfde school kan blijven, zodat vriendjes zowel bij papa als bij mama kunnen komen spelen. Er verandert al zo veel!

Kortom; het is belangrijk dat de ouders van Willem (en van alle Willems en Willekes in Nederland) het belang van hun kind op de eerste plaats houden. Ondanks het feit dat zij geen partners meer zijn, blijven zij samen Willems ouders.

Als zij dat ouderschap in goed overleg kunnen blijven vormgeven, kunnen zij Willems veilige, betrouwbare basis blijven. Dan kunnen ze hem blijven opvoeden tot een evenwichtige volwassene. Als de ouders dat voor elkaar krijgen, dan maakt het niet uit waar Willem woont; in een groot huis of driehoog achter, in Breda Zuidoost of wijd weg…

Hieronder vind je tips van CJG Breda:

1) Bij een scheiding blijven kinderen hopen dat het wel weer goed komt. Als je uitlegt, dat de scheiding definitief is, maakt dat de weg vrij voor het kind om de scheiding te gaan verwerken. Geef zo eerlijk mogelijk antwoord op vragen die het kind stelt. Leg uit wat er precies gaat gebeuren: wie gaat er weg en waarheen? Wanneer zien de kinderen de vertrekkende ouder weer?

2) Kinderen kunnen soms denken dat ze de scheiding hadden kunnen voorkomen als ze bijvoorbeeld liever waren geweest. Leg uit dat jullie niet meer van elkaar houden, maar wel altijd van je kind zullen houden en dat dit nooit over zal gaan.

3) Soms is een scheiding problematisch en betrekken de ouders daarin, gewild of ongewild, de kinderen. Door levens- en gezinsproblemen te bespreken in aanwezigheid van de kinderen gaan zij zich zorgen maken en worden daardoor extra zwaar belast.

4) Tijdens deze moeilijke tijd is het voor kinderen extra belangrijk dat alledaagse dingen gewoon blijven doorgaan. Ga je scheiden en merk je dat je de kinderen niet de benodigde steun en aandacht kunt geven? Zoek dan hulp. Vaak is er steun te vinden in je directe omgeving, je vrienden- of familiekring.

5) Jullie kind houdt van jullie allebei, wil niet kiezen en moet niet hoeven kiezen. Maak je niet boos over je ex-partner in het bijzijn van je kind. Vecht geen ruzies uit waar het kind bij is. Probeer zo neutraal mogelijk te reageren op dingen die je kind (na een verblijf daar) over je partner vertelt.

6) Na een scheiding gaat opvoeden veel ouders wat minder goed af. Je staat er opeens alleen voor, bent misschien wat minder consequent, omdat het allemaal te veel is. Je ziet wat meer door de vingers, omdat je je misschien schuldig voelt. Maar juist nu heeft je kind jou nodig en heeft behoefte aan duidelijkheid, structuur en regelmaat. Zoek hulp als opvoeden je moeite kost.

Voor vragen over opvoeden en opgroeien in het algemeen of  rondom scheiding kun je contact opnemen met CJG Breda: 0800 - 444 000 3. Mailen kan ook: info@cjgbreda.nl.