Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Druk, drukker, drukst

Hoe om te gaan met de stress van alledag

Ons levenstempo ligt hoog. Bovendien komt er naast onze dagelijkse beslommeringen steeds meer informatie bij ons binnen. We genieten volop van gemakken zoals social media, maar krijgen zo ook het nodige te verstouwen. Wordt die grote stroom van informatie en prikkels ons soms niet te veel? Gunnen we onszelf nog wel voldoende rust en ruimte om dingen in en om ons heen goed tot ons door te laten dringen, bewust te zien en te beleven?

Iemand die helpt om je daarmee om te laten gaan is Brenda Roels. Brenda woont en werkt in Brabantpark. Haar praktijk IntensPsychologie is gevestigd in het Bastion, een groot gebouw dat ooit een melkfabriek en daarna een school was en tegenwoordig veel kleine ondernemers herbergt.
Dankzij Brenda’s ontwapenende glimlach voelen wij ons snel op ons gemak in dit open Bastion. Na haar studie psychologie aan de universiteiten van Gent, Tilburg en Nijmegen werkte Brenda ruim 10 jaar als therapeut en leidinggevende bij verschillende organisaties. Zij startte in 2009 haar eigen praktijk en mede door nascholing maakte zij kennis met nieuwe zienswijzen en methodes, waaronder mindfulness. 

De term mindfulness is niet direct te vertalen naar het Nederlands, daarom gebruiken wij in het Nederlands de Engelse term. Van origine komt mindfulness uit het boeddhisme, maar heeft in de huidige vorm van beoefening geen religieuze aspecten meer. Mindfulness komt in die vorm neer op technieken om zelfbewust te zijn. Volgens Brenda gaat het om “in het hier en nu staan”. Ze noemt het “durven te ervaren,  intens te genieten van een moment.” Ze geeft als voorbeeld een oefening die ze nieuwe cliënten geeft: om langzaam een glas water te drinken en zich dan bewust te zijn van het water en van de ervaring van het drinken. Volgens haar zouden we vaker op die manier stil kunnen staan bij het leven. “Want,” zegt ze, “als je zit te werken en je wilt een slok koffie nemen maar je merkt dan pas dat de beker al leeg is, heb je dan wel meegekregen dat je koffie gedronken hebt? Of gaat het volledig aan je voorbij?”

Dat betekent ook dat als er iets negatiefs gebeurt, men bij mindfulness leert om dat rustig te laten gaan of aan te kijken. Dat creëert ruimte in je hoofd om bewust te reageren. Het andere deel van mindfulness is realiseren welke (voor)oordelen je hebt over jezelf en anderen. We geven het niet altijd gemakkelijk toe, maar het is een bekend gegeven dat we vast zitten aan oordelen en vooroordelen. Veel zaken geven we een etiketje om ze herkenbaar en behandelbaar te maken. Met die vaak vastgebakken opvattingen kan  het lastig worden om dingen om ons heen of gebeurtenissen open te benaderen en te ondergaan. Mindfulness leert je om oordelen los te laten, afstand te nemen van de dagelijkse zorgen en intensiever te genieten.

Volgens Brenda wordt mindfulness echt een “way of life”. Ze zegt dat ze iedere dag wel een moment stil staat, en dat ze het anders gaat missen. Voor haar en vele anderen een perfecte manier om om te gaan met het levenstempo van vandaag de dag.


Wil je nu zelf ook ervaren wat mindfulness is? Dan kan dat. Brenda geeft cursussen mindfulness aan kleine groepjes van ongeveer acht tot tien personen, in een zaaltje naast haar praktijkruimte. Dat wordt zacht door schemerlampen verlicht en is zo rustig mogelijk. Een 'les' mindfulness duurt tweeënhalf uur. Deelnemers krijgen bijvoorbeeld uitleg over de oorsprong en gedachten achter mindfulness, en krijgen verschillende mindfulness oefeningen aangeboden. Het doel is om na de cursus zelf mindfulness in je eigen leven toe te kunnen passen.
Voor meer informatie ga naar: www.intenspsychologie.nl