Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Slijterij Spraakwater

Dat de beste slijter van Brabant op het Brabantplein in Breda zit, dat wisten wij natuurlijk al lang. Al bijna negen jaar weet menig wijkbewoner Slijterij Spraakwater te vinden. De altijd joviale eigenaar Patrick zorgt ervoor dat iedereen met een passend product de winkel uit loopt en dat is nu eindelijk eens beloond.

Hoe is dat zo gekomen? 
Patrick: “Waarschijnlijk heeft iemand ons voorgedragen. Want opeens kregen we een melding dat we genomineerd waren voor de verkiezing Beste Winkelier. In eerste instantie dachten we: ‘dat zal wel loslopen.’  We deelden het op Facebook en dachten: ‘we zien wel’ Al wilden we vanaf het begin natuurlijk winnen.” Zijn Facebookpagina bekijkend zie je dat dat werkte. Mensen reageerden heel enthousiast. Het blijkt maar hoe trouw de klantenkring is die Patrick heeft opgebouwd. Patrick: “Dat had dus zijn effect, want mensen begonnen elkaar aan te moedigen en bij de eerste tussenstand stonden we zesde. Dat deelden we weer en een week later stonden we derde. Nog een week later tweede en op het laatst spande het er nog om. De mensen deelden het nog in de buurtapp en zo wisten we de eindstreep te halen met een nummer één notering!” 

En die notering mag er wezen, met een duidelijke voorsprong in stemmen en een beoordeling van 9,53 is Slijterij Spraakwater nu ook officieel de beste slijter van Brabant. En daar mag hij best een beetje trots op zijn.

Het roer om 
Van huis uit is Patrick helemaal geen winkelier. Zijn verhaal zou dan ook niet misstaan in ‘Het roer om,’ het programma waarin mensen worden gevolgd die hun 9 tot 5 baan opzeggen en een totaal ander pad kiezen. Patrick komt namelijk uit de techniek en heeft helemaal geen studie in de detailhandel gedaan. Na zijn studie Docent Werktuigbouwkunde belandde hij in het technisch onderwijs. En van daaruit rolt hij het bedrijfsleven in. Hij maakt carrière en het levert hem een goede baan op met een dito salaris en auto van de zaak. Toch kriebelt er iets en zoekt hij naar vrijheid. Via zijn zwager krijgt hij de mogelijkheid om een Gall&Gall slijterij met groeikansen over te nemen. Daar gaat hij vol voor en hij leert er de kneepjes van het vak. Maar als de overname door wijzigingen in het bestemmingsplan gedwarsboomd wordt, besluit Patrick zijn droom, een eigen slijterij te starten, elders voort te zetten.

Voor wie het zich nog kan herinneren: op de locatie waar Patrick nu zijn zaak heeftzat negen jaar geleden een heel andere tent. Een café dat maar niet wilde lopen en niet echt een aanwinst was voor het plein. Midden in de crisis is dat de plek waar Patrick besluit zijn eigen slijterij te openen. Geen formule die de franchisenemers zegt wat ze moeten verkopen, maar een onafhankelijke zaak die hij in kan richten zoals hij wil met de producten die hij wil.

 

En dat is de reden waarom het Brabantplein sinds oktober 2010 een prachtige zaak rijker is. Geheel volgens zijn filosofie om juist een lichte en open zaak te creëren waar mensen binnen 30 seconden zien waar de productgroepen staan en de focus kan liggen op goed advies. 
Al vanaf dag één loopt de zaak goed en bouwde hij een klantenkring op die verder rijkt dan alleen onze wijk. Negen jaar later kan hij daarom ook prima leven van de zaak en doet hij waar zijn hart naar uit gaat! Mensen met zijn vele verhalen en productkennis verder helpen om ze te kunnen laten genieten van heerlijke producten, voor henzelf of als cadeau. Zijn partner Patricia is de laatste jaren steeds actiever geworden in de slijterij. Op maandag en donderdag helpt Patricia volop mee.