Kinderen lijden steeds meer aan ernstig overgewicht. Ongezonde voeding, te weinig beweging. De bekende oorzaken van een steeds algemener beeld onder jongeren. Ook in onze wijk zijn er genoeg die er last van hebben. Maar gelukkig zijn er ook jongeren die er zelf iets aan gaan doen. Via Norbert Kalker (Surplus Welzijn) kwamen we in contact met Hachimi Elmarouani, Youssef Boubes en Yousef Abdelkalki. Samen verloren ze het afgelopen jaar veel, héél veel kilo’s. We spraken af in Grand Café De Koffiemolen (Breedonk - Molenstaete) en vroegen naar hun ervaringen.
De pientere Youssef Boubes pakte het nog rigoureuzer aan. Hij benadert overgewicht bijna wetenschappelijk. Als ik hem hoor praten lijkt het alsof een diëtist aan het woord is. Hij heeft zich goed ingelezen in de materie en weet nu precies wat goed voor hem is en wat niet. “Toen ik besloot af te willen vallen, ben ik ook met kickboxen begonnen. Daarbij werd ik enorm gesteund door Hachimi. Hij was mijn begeleider bij mijn eerste training en bleef me stimuleren. Ik heb het niet op kickboxen alleen gehouden. Ik vind het niet zo’n leuke sport en koos voor een combinatie. Voetballen, looptraining en ook fitness als krachttraining en als onderhoud. Ook mijn eetpatroon heb ik drastisch gewijzigd. Geen tussendoortjes meer, een gezond ontbijt en lunch en met het avondeten houd ik het beperkt. Ik drink veel water en als ik trek heb dan neem ik fruit. Dat is goed voor je en het maakt je niet dik. Door het afvallen ben ik veel minder suiker gaan gebruiken. Ik proef het nu veel sneller als er ergens suiker in zit. Dat vind ik niet meer lekker.” De wijsneus let ook goed op kleine zaken. Hij bekijkt zijn appelsap. “Wat zit daar allemaal in? Is het wel zo gezond? Het ruikt ook naar honing.” Hij laat mij ook ruiken en warempel, hij heeft gelijk. In totaal verloor Youssef maar liefst 25kg. Hij is nu met zijn 70kg overduidelijk een gezonde kerel, die lekker in zijn vel zit.
De derde van het stel is de nog maar 12-jarige Youssef Abdelkaki. Hij is nog niet zo heel lang bezig, maar ook bij hem begint het te werken. Gestimuleerd door de andere twee heren probeert hij vol te houden. Het valt hem wel zwaar soms. Dat merken we ook aan tafel: de verleiding van frisdrank is nog groot en hij trapt er ook met beide benen in. Doe mij maar een Fanta. De andere heren corrigeren hem en zijn bewuster in de keuzes. Toch is hij vastberaden en wil ook hij kilo’s kwijt. Onlangs heeft hij op school een spreekbeurt gehouden over gezondheid. “Dat ging heel goed, er waren veel mensen bij. Mijn moeder, Norbert, Lemia en ook wethouder Saskia Boelema. Eerst had ik mijn spreekbeurt gehouden en toen had ik samen met mijn moeder en Lemia (van het Wijkatelier) een gezonde maaltijd gepresenteerd aan alle mensen. We hadden de dag er voor tot half tien boodschappen gedaan en de volgende dag hebben we de hele ochtend gekookt. Marokkaanse soep, salade, gezonde pittapizzas met gezonde dingen er op en een visgerecht. Het was lekker, maar vooral ook gezond. De spreekbeurt was een groot succes, ik heb een 10 gekregen. Daar was ik heel blij mee.”
De heren hebben een flinke strijd gewonnen, al zijn ze er nog niet allemaal en werken ze nog keihard door aan een gezonder leven. Wat is er zoal veranderd voor ze? “We zijn veel fitter, met voetballen ben ik veel wendbaarder, scherper”, aldus Youssef Boubes. “Op school krijg je ook meer aandacht en ook de ruzies zijn minder. Toen ik dik was kreeg ik meer opmerkingen. En dan viel het bij
mij nog mee, ik werd niet echt gepest. Maar als ze je dan vetzak, dikkerd of andere dingen nariepen, dan werd ik boos en dan had ik weer ruzie. Ik heb nu veel meer zelfvertrouwen.” De andere twee heren beamen dit.
Wat hebben jullie als tip voor andere kinderen?
Youssef Boubes neemt het woord: “Nou als je gepest wordt, of je voelt je niet gelukkig omdat je dik bent, dan moet je niet teveel nadenken, maar gewoon wat gaan doen. Ga op sport als je niet op sport zit en pas je voedingspatroon aan. Eet gevarieerd, de meeste mensen eten teveel koolhydraten. Suikers zijn ook koolhydraten (legt hij me eventjes uit). Pas op met ongezonde vetten en kijk meer naar de schijf van vijf. Die moet je maar eens bestuderen. Ook moet je veel meer drinken, je mag best twee liter water drinken. Appelsap mag je daar dan ook bij rekenen. En probeer de maaltijden te verdelen. Het liefst om de twee uur iets kleins dan honger kweken en dan gaan schranzen. Afvallen betekent niet dat je niks meer mag, maar je moet er bewust en gedisciplineerd mee omgaan”.
Met die discipline zit het bij Youssef Boubes wel goed. Als de broodjes wat langer op zich laten wachten en de andere heren wat zitten te klieren roept hij ze tot de orde: “Hachimi wil je je onacceptabele gedrag thuishouden, dadelijk denkt die meneer dat we onbeschoft zijn.”
“Nou”, zeg ik, “dat zal wel meevallen, maar het zou wel fijn zijn als je je nog even weet te gedragen. Als de broodjes zo geserveerd zijn, maak ik nog even een fotootje en dan gaan jullie maar weer lekker terug naar het trapveldje aan de Elandstraat.” Dat laten ze zich geen twee keer zeggen. Ze eten hun broodjes op en bedanken me voor het gesprek. Hup, de buitenlucht in, want dat is waar tienerjongens horen te zijn op een zondagmiddag.
*) De in dit artikel genoemde voedingsadviezen zijn afkomstig van de jongeren zelf en zijn niet afkomstig van een diëtiste / voedingsleerdeskundige.o@link700.nl of telefoon 076-515 46 58.