ORGANISATIE

Delen , , Google Plus , Pinterest ,


Het onstaan van de Bredase mini-dierentuin.

Een droom van iedereen is om van zijn hobby, zijn werk te maken. Zo gebeurde het dus ook met Karel Maas en zoon Oscar Maas, beide gepassioneerde reptielenliefhebbers. Vol met ideeën en ondernemerschap zijn hun dromen werkelijkheid geworden. Door deze passie is de eerste Bredase dierentuin een feit.

Ideeën en nog meer ideeën...

Zo begonnen de ideeën op te borrelen en al snel was het ontwerp voor het reptielenhuis in Karel zijn hoofd aan het vormgeven. Behalve wat kladjes en tekeningetjes is het verder geheel uit het hoofd gebouwd. Wat het reptielenhuis erg kenmerkend maakt zijn de ruime natuurgetrouwe verblijven met veel glas. Indonesische houtstukken en meubels maken het plaatje af. Veel bezoekers krijgen het gevoel dat je in een ander wereldje stapt. 

Elk dierenverblijf moest een eigen uitstraling hebben. Bij de tropische verblijven zijn dan ook veel tropische (kunst) planten gebruik, samen met mooie houtstukken en lianen zodat je de meest mooie verblijven krijgt.
De exotische dieren die uit drogere gebieden komen hebben dan ook een andere uitstraling.

Wat vooral erg opvalt als je rondloopt in het reptielenhuis, dat er geen kleine verblijven zijn maar dat er juist is gekozen voor grote diervriendelijke verblijven. Elk dier zit groter als dat normaal gesproken ergens anders zit. Zo creëer je een natuur- en biotoopgetrouwe omgeving voor de dieren.

De gedachte erachter is dat we een verblijf maken voor het dier en niet andersom. We hebben dus eerst de dieren gekocht en voor die dieren hebben we een verblijf gemaakt. zo wisten we precies welke materialen we moesten hebben voor elk verblijf. Doordat elk verblijf een eigen luchtvochtigheid en temperatuur heeft, zitten de dieren erg op hun gemak en begint de kweek ervan al goed op gang te komen.

Persoonlijke aandacht 

De bedrijfsvoering van deze mini-dierentuin moest ook anders gaan gebeuren dan dat je normaal ziet. Wat veel bezoekers erg op prijs stellen is dat de persoonlijke aandacht erg hoog staat. De bezoekers kunnen buiten de informatie die staat vermeldt op de bordjes, vragen stellen aan de dierenverzorgers om het uitje nog completer en leerzamer te maken. Deze lopen de hele dag rond om informatie te verstrekken en een babbeltje te houden. Tevens halen we voor de mensen ook wat dieren eruit. Zo kunnen de kinderen het schild van een schildpad voelen en aaien, houden we baardagamen en skinken  vast en kunnen de waaghalzen een slang om hun nek krijgen.

Rondleidingen voor scholen, groepen en kinderfeestjes

Al vele scholen zijn al langs geweest voor een educatieve dag tussen de reptielen en amfibieën en vonden het zeer bijzonder. De praktijk is toch vaak anders dan wat er in de boeken gebeurt. Zo verzorgen wij hier o.a. praktijk cursussen voor het hanteren, voeren en verzorgen van verschillende reptielen en amfibieën. 

De Kinderfeestjes is hier ook een groot succes en we hebben al een reserveringtermijn van 4 tot 6 weken. Het educatieve karakter en interactie met de dieren maakt het een gewilde locatie voor de kinderfeestjes. Schildpadden pimpen, dino-maskers maken en frietjes eten, maken je feestje helemaal af. 

De toekomst...

Het eerste jaar zit er net op en we kunnen al zeggen dat het een groot succes is. Al duizenden mensen hebben het reptielenhuis bezocht en we zijn overladen door complimentjes over de hygiëne en opzet van de dierentuin. 

De toekomst ziet er goed uit voor het reptielenhuis met al vele plannen voor uitbreiding van de collectie en misschien een opvang te bieden aan verwaarloosde reptielen en amfibieën. 

Vooralsnog blijven we doorgaan met onze huidige formule maar wie weet wat de toekomst zal bieden voor de Bredase dierentuin.