Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Tijdelijke bewoning De Fontein

Tot voor kort schalmde dagelijks het geluid van spelende kinderen over het schoolplein van Basisschool De Fontein aan de Kangoeroestraat. Sinds maart 2019 is het er stil. Geen kwetterende kinderstemmetjes meer tussen 8.30u en 14.30u en geen rennende, ballende, spelende en soms ruziënde kinderen meer op het schoolplein. Toch wordt er wel degelijk geleefd in de gebouwen van de school. Het gebouw wordt namelijk tijdelijk bewoond door huurders van leegstandbeheerder Alvast.

 

Tijdelijke bewoning

Waar tot voor kort kleurige handjes, poppetjes of andere vrolijke knutsels de ramen sierden van de school, prijken nu posters op de ramen van de firma Alvast. Wat dat precies is, wil Jochem de Loo, regiomanager Alvast Zuid, ons graag toelichten. Alvast beheert leegstaande panden voor eigenaren door ze te laten bewonen door tijdelijke bewoners. Zij zijn de ogen en oren op locatie en hiermee worden leegstandsrisico’s als diefstal, verloedering, vandalisme en kraak tegengegaan.

Kandidaten die hiervoor in aanmerking willen komen worden door bewonersconsulenten benaderd voor een gesprek. Naast kennismaking worden werkwijze, huisregels en de betreffende woonruimte besproken. Wanneer dit gesprek wederzijds positief verloopt, ontvangt de kandidaat een bruikleenovereenkomst en de sleutels en kan hij/ zij per direct in de woonruimte trekken.

Dat dit proces snel kan gaan, bevestigen twee van de bewoners, Maarten en Pieter. Beiden konden binnen een week na inschrijving hun nieuwe woonruimte betrekken. Hartelijk word ik ontvangen in de voormalige klaslokalen voor een openhartig gesprek met deze vriendelijke en openhartige jonge bewoners.

Zij waren blij met deze kans om op korte termijn een betaalbare woonruimte te kunnen huren. Met een beperkt inkomen kan het lastig zijn een passende woning te vinden. In het oude schoolgebouw hebben ze een prima tijdelijk onderkomen. Zo kunnen ze mooi wat centjes opzij leggen voor studie of een meer permanente woning.

 

Creativiteit

Beide heren hebben de beschikbare ruimtes creatief ingericht. Pieter woont in de voormalige lerarenkamer en heeft de kast omgetoverd tot slaapkamer: klein en knus.

Maarten heeft een volledig leslokaal tot zijn beschikking in wat ooit de nieuwbouw was. Hij heeft een keuken, een zitgedeelte en een slaapgedeelte gecreëerd. Een compleet appartement dus.

Toch kun je nog wel merken dat je in een schoolgebouw vertoeft. “De wc’s zijn wel wat klein!”, lachen ze. Maar dat heeft natuurlijk ook wel weer z’n charmes. Er zijn mobiele douches geïnstalleerd, waaronder je volgens Pieter heerlijk kunt douchen. Naast de kleine wasbakjes getuigen de gekleurde verfspetters nog van de creatieve uitspattingen van de kids en de vele gaatjes in de muur laten zien waar de informatieve en leerzame posters en dergelijke hebben gehangen.

“Het komt wel van pas als je een beetje handig bent,” zo vertellen de huidige bewoners. “Hier en daar een klein klusje of reparatie doen is wel nodig.” Maar daar draaien de heren hun hand niet voor om. “Overigens kunnen ze reparatieverzoeken ook melden bij Alvast,” geeft Jochem van de Loo aan. Met de bewoners zijn afspraken gemaakt om het pand netjes te houden en er gelden strikte huisregels. Wanneer bewoners zich niet aan de huisregels houden, krijgen ze of een waarschuwing of wordt de huur per direct opgezegd. “Gelukkig komt dit niet vaak voor,” aldus Van de Loo.

 

Buurtgenoten

Beide bewoners zijn geen onbekenden in de buurt. Maarten vertelt dat hij vroeger in Brabantpark op school heeft gezeten. Hij woont dus weer in zijn oude wijk.

Pieter is vanuit zijn geboorteplaats Wagenberg aan de Lage Kant gaan wonen. Na een tussenstop in De Heuvel, is ook hij sinds kort weer in zijn oude, vertrouwde wijk.

Mensen reageren over het algemeen positief op de nieuwe bewoners, zo is de ervaring. Soms kijken ze naar binnen of maken even een praatje. Een enkele keer is er een klacht geweest uit de naaste omgeving, wat via Alvast loopt. Maarten begrijpt het wel: “Wij zijn natuurlijk interessant en worden dan ook door sommige buurtbewoners scherp in de gaten gehouden. Toch zijn we erg benaderbaar hoor,” zo merken ze lachend op. “Schroom niet om even aan te kloppen als je vragen hebt,” luidt de uitnodiging van beide heren.

Ook Van de Loo heeft positieve ervaringen met tijdelijke bewoners en hun buurtgenoten. Trots toont hij zelfs een aanbevelingsbrief van een andere buurt, waarin buren zich positief uitlaten over de tijdelijke bewoners. Buurtgenoten zijn blij dat panden gebruikt worden en zo risico’s als diefstal, kraak en vandalisme, maar ook verloedering van het gebouw tegen worden gegaan, is zijn ervaring. “Het concept is helemaal geslaagd als het bijdraagt aan de maatschappelijke cohesie en leefbaarheid van de wijk,” vindt hij.

Dus in het kader van de beoogde maatschappelijke cohesie, poneren wij het volgende:

“Beste Maarten, Pieter en andere bewoners. Wij, namens de bewoners van Brabantpark, zien jullie uitnodiging voor een buurtborrel graag tegemoet!”