Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Snel internet!

Brabantpark wordt aangesloten op glasvezel

Glasvezel, u heeft er ongetwijfeld al eens over gehoord. Zo niet, dan gaat u er waarschijnlijk nog van horen, want of u het nu wilt of niet, onze samenleving maakt meer en meer gebruik van digitale kanalen. Internetbankieren is gemeengoed geworden. En weinigen zouden hun Netflix in willen wisselen voor de Cinerent die ooit op het Brabantplein zat. Door die toename van het gebruik van internet, ontstaat ook de behoefte aan snellere verbindingen. Glasvezel is daarin de toekomst en gaat waarschijnlijk een vergelijkbare revolutie ontketenen als destijds de opkomst van telefonie.

Beperkte keuze
Momenteel hebben we in onze wijk nog geen echte keuze als het om snel internet gaat. Natuurlijk is er ADSL én kabelinternet, maar die laatste wint het als we het over snelle verbindingen hebben glansrijk van de eerste. En waar op het koperen ADSL netwerk van KPN verschillende aanbieders hun diensten aan kunnen bieden is er op de kabel geen andere aanbieder dan Ziggo. Voor een bedrijf als het mijne, maar ook voor het gezin waar twee kids op Netflix zitten en de derde online zit te gamen is er daardoor maar weinig keuze. Veel mensen kiezen daarom voor de kabelaar die daardoor zonder problemen tarieven kan verhogen en feitelijk een monopoliepositie heeft als het op snel internet aan komt.

Vrijheid met glasvezel
Gelukkig komt daar verandering in. Want onlangs is ons ter ore gekomen dat onze wijk als één van de eerste in Breda aangesloten wordt op glasvezel. En net zoals in de jaren stillekes Casema langs de deuren kwam om een gratis aansluiting te realiseren zal dat ook nu weer gaan gebeuren. Ditmaal niet door Casema, maar door KPN NetwerkNL. En dat is waar we even wat toelichting op moeten geven. Aansluiting op het netwerk van KPN NetwerkNL wil namelijk niet zeggen dat u klant hoeft te worden bij de gelijknamige provider KPN. De vergelijking gaat niet helemaal op, maar ongeveer zoals bij Enexis (voorheen Essent) kunnen meerdere leveranciers gebruik maken van dit netwerk. Ook daar kunt u kiezen voor bijvoorbeeld Essent, e-ON of de Nederlandse Energie Maatschappij. Wanneer uw woning is voorzien van een glasvezelaansluiting dan kunt u daardoor kiezen uit een aantal providers van budget tot super-de-luxe en al dan niet met TV-pakket, want ook dat gaat moeiteloos over glasvezel. 

Rozenperk naar de haaien?
Prachtig natuurlijk al die nieuwe ontwikkelingen, maar ik zit er niet op te wachten dat mijn rozenperk naar de haaien gaat…en ik ga er vanuit dat u uw tuintje ook koestert. Deze transitie is gelukkig niet te vergelijken met de tijd dat Casema de wijk voorzag van kabeltelevisie. Door nieuwe technieken is het in de meeste gevallen mogelijk dat de glasvezelkabel tot aan de gevel van het huis wordt geschoten. Nu zullen we dat laatste met een korreltje zout moeten nemen, maar volgens de woordvoerder van KPN NetwerkNL zal mijn rozenperk gespaard blijven en zijn er geen hele toestanden nodig om de aansluiting op de gewenste plek (in samenspraak met de bewoner) in huis binnen te krijgen. Uiteraard wordt er wel gegraven in de wijk, maar uw tuin verandert niet in een molshoop.

En dan?
Als de aansluiting gerealiseerd is kunt u dus zelf besluiten of u daadwerkelijk een overstap gaat maken naar een andere provider of dat u helemaal geen gebruik gaat maken van de aansluiting en alles laat zoals u het nu heeft. Een glasvezelaansluiting heeft voor elk huis een meerwaarde. Niemand kan zich meer voorstellen om géén aansluiting te hebben op het elektriciteitsnet en zo zal dat in de toekomst met glasvezel ook zijn. Later aansluiten zal in ieder geval niet gratis zijn. Het is dus belangrijk om toestemming te geven voor de gratis glasvezelaansluiting.  Ik kan in ieder geval niet wachten totdat ik aangesloten mag worden dus ik zeg…kom maar op met dat kabeltje!

Voor wie meer informatie wil..

Van begin augustus tot omstreeks eind februari 2020 zullen medewerkers van KPN NetwerkNL langs de deuren komen om aan u toestemming te vragen voor een aansluiting.

Voor wie meer informatie wil volgen er informatiebijeenkomsten op 21 augustus en 7 november van 18.00-20.30u in de Leystroom (Lage Kant 60)en is er vanaf zaterdag  17 augustus  iedere zaterdag een glasvezelinformatiepunt te vinden aan de Parkstraat in Breda. Meer informatie is verder te vinden op www.kpnnetwerk.nl