Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Notulen Openbare Vergadering Wijkraad Brabantpark

Een verslag van de vergadering van 2 mei

De openbare vergadering van 2 mei 2016 was de eerste openbare vergadering van 2016 en tevens de eerste vergadering van de wijkraad sinds de doorstart op 1 januari 2016. Er waren ongeveer 40 mensen aanwezig, naast het volledige bestuur van de wijkraad.
 
De vergadering werd geopend door voorzitter Ruud van Dijck. Eerst werd het bestuur aan de aanwezigen voorgesteld. Dit zijn Martijn Nelemans (secretaris), Anny van Bijsterveldt (vice-voorzitter), Maurits Heuijmans (penningmeester) en Alina Helder (bestuurslid). Vervolgens kwamen twee gastsprekers aan het woord.
 
Gastspreker 1: Maarten Plasschaert/Whitney van Oers – VANG
Er komen een hoop wijzigingen aan op het gebied van afvalinzameling, door het VANG-project. De gemeente wil het restafval reduceren en in plaats daarvan zorgen voor grondstoffen. Het uitgangspunt is dat afval verlies is, terwijl grondstoffen winstgevend zijn. Om deze reden gaat de gemeente meer afval scheiden. Hieronder volgen de belangrijkste wijzigingen voor de bewoners.
 
- Elk huishouden in de wijk Brabantpark krijgt tenminste twee enkele containers. De duobak wordt afgeschaft. Elk huishouden krijgt 1 container voor GFT en een container voor papier/karton.
- Plastic afval wordt straks ook opgehaald. Hiervoor is een derde container beschikbaar, maar dit mag ook in zakken worden aangeleverd. De keuze ligt bij de bewoner.
- Het onderscheid wordt gemaakt door verschillende kleuren deksels.
- Ondergrondse containers zijn straks ‘gechipt’ om misbruik tegen te gaan en containers te kunnen lokaliseren.
- Er komen centrale punten waar de containers moeten worden geplaatst. Dit heeft te maken met aangescherpte veiligheidseisen op de vuilniswagens, die stil moeten staan bij het legen. Omdat dit erg veel tijdverlies oplevert, moeten de containers bij elkaar komen te staan. Deze punten worden nader bekendgemaakt.
- Restafval moet door de bewoners naar centrale ondergrondse containers worden gebracht. Deze komen maximaal 300 meter van elke woning te staan, in de meeste gevallen zal de afstand zeker een stuk korter zijn. De gemeente heeft gemerkt dat het weg moeten brengen van restafval ertoe leidt dat bewoners hun afval beter scheiden, zodat ze niet vaak restafval hoeven weg te brengen. Ook is er sowieso beduidend minder restafval, omdat plastic al apart wordt gehouden.
- Het gebruik van verschillende containers zorgt ervoor dat de gemeente makkelijker de frequentie van het ophalen kan aanpassen, als daar behoefte aan is.
- Voor het gebruik van de ondergrondse containers is een pasje nodig, om te kunnen reguleren wie het afval aanbieden. Ditzelfde pasje wordt gebruikt bij de milieustraat, dit werkt tijdbesparend en voorkomt lange wachttijden aldaar.
- Opzichters op het gebied van milieu krijgen een kleiner werkgebied, zodat ze meer tijd kunnen besteden aan handhaving. Er wordt actiever opgetreden tegen overtreders.
- De milieustraat gaat ook op zondag open.
- Er komt maandelijks een mobiele milieustraat in de wijk. Hier kunt u afval heen brengen, waarvoor u normaliter naar de milieustraat zou rijden. 
- Het afvaltreintje, een oud concept, keert terug. Er komt een stoet van containers door de wijk rijden, waar mensen hun afval kunnen inleveren. Er zijn ook mensen van de gemeentereiniging aanwezig om daarbij te assisteren en advies te geven. De afvaltrein zal met name in avonden rijden, op momenten dat veel bewoners thuis zijn, zodat dit ook gebruikt wordt.
- De stadsomroeper wordt hersteld. Dit houdt in dat iemand omroept dat er bijvoorbeeld een afvaltrein aan komt, vanuit een wagen. 
- Containers in complexen worden voorzien van ‘volmelders’. Als een container 80% vol is, krijgt de gemeente automatisch melding en kan de container meegenomen worden op de volgende route. Hierdoor worden containers efficiënter geleegd.
- De gemeente introduceert naast ‘vindingrijk’ straks ook ‘bouwrijk’. Als mensen bouwmaterialen willen weggooien die nog in goede staat zijn, worden deze tegen een lagere prijs aangeboden door bouwrijk. Dit reduceert ook het afval.
- De komende 10 jaar gaat de gemeente flink investeren in deze zaken. 
 
Gastspreker 2: Ed Ravensberger
 
Vanuit NHTV en Nieuw Bruut is er onlangs een onderzoek geweest naar een nieuwe vorm van samenwerking tussen gemeentes, bewoners en andere partijen binnen de wijk. De wijk Brabantpark is onderdeel geweest van dit onderzoek. Ed Ravensberger kwam zijn bevindingen met ons delen in een project genaamd ‘bouwstenen voor leefbare wijken’.
 
Bouwstenen voor leefbare wijken gaat uit van de ontwikkeling van een nieuwe methode voor ruimtelijke ordening. Er zijn drie aspecten uitgelicht, waarmee momenteel testcases worden uitgevoerd en die mogelijk in de toekomst publiekelijk toegankelijk worden:
 
- Het buurtplatform. Dit is een platform waarop alle bewoners de koppen ‘bij elkaar kunnen steken’. Het is een soort interactieve ontmoetingsplaats voor elk denkbaar issue binnen de wijk. Bewoners worden zo meer betrokken bij de wijk.
- De buurtprognose. Door onderzoek wordt in kaart gebracht waar de wijk in de toekomst heen gaat, door middel van een prognose. Omdat de gehele wijk te divers is, wordt dit opgesplitst in kleinere wijkdelen. Zo kan er bijvoorbeeld in kaart worden gebracht welke prioriteiten er liggen in elk wijkdeel. Dat kan bijvoorbeeld vergrijzing zijn.
- De bouwstenen index. Bewoners en gemeenten kunnen praktijkvoorbeelden inzien die een succes zijn gebleken in andere gebieden. Een bewezen goed idee kan zo gebruikt worden. Tips over planning en betrokken partijen kunnen worden onttrokken.
 
Omdat er momenteel nog een testcase loopt, is er nog geen concreet plan uitgewerkt. Over de testcases zijn de eerste reacties in elk geval positief. 
Meer informatie over dit project vindt u op deze website.
 
Wat verder ter tafel komt
Vervolgens richtte Ruud van Dijck de aandacht op de aanwezigen, zij konden hierin probleemsituaties aangeven van de wijk Brabantpark. Ik ga niet overal in detail op in, maar de volgende zaken zijn in elk geval besproken:
 
- Vice-voorzitter Anny van Bijsterveldt vraagt bewoners om hun aandacht voor het project ‘wonen met gemak’. Oudere bewoners uit de wijk worden deze week aangeschreven hierover. Het idee is dat ouderen informatie krijgen, of zelfs hulp krijgen, bij het beter bewoonbaar blijven van hun woning. Op 20 mei tussen 10.00 uur en 12.00 uur is hierover een bijeenkomst in de Poelewei, waar u als bewoner heen kunt. Wijkbewoners van 65 jaar en ouder krijgen een uitnodiging van de organisatie. 
- De gemeente heeft altijd aangegeven een nullijn te hanteren voor het aantal studenten dat in de wijk woont. Cijfers hierover zijn onbekend of vaag. De wijkraad geeft aan zich hierin te willen verdiepen. Indien er geen aantal genoemd staat, moet dat spoedig gaan gebeuren zodat bekend is wát de nullijn is.
- Er is enige discussie over overlast van studenten rondom de Smaragdstraat. Een aantal bewoners vindt dat er stappen moeten worden ondernomen en dat er in het verleden onvoldoende is gedaan aan de overlast. De wijkraad kan echter niet de handhaving op zich nemen. Er worden eigenlijk geen oplossingen genoemd. Wij roepen bewoners dan ook op om met mogelijke oplossingen te komen, om actie te kunnen ondernemen is dit noodzakelijk. Verder wil de wijkraad een advies geven om te gaan praten met de verantwoordelijke verhuurder. Vaak lost een dialoog een probleem al grotendeels op.
- Er zijn tevens vragen gesteld over het te snel rijden op de Beverweg. Een bewoner heeft de wijkraad afgelopen maand benaderd met een idee dat dit mogelijk inperkt. Hoewel de wijkraad druk zet, krijgt de wijkraad tot nu toe geen gehoor bij de mensen die hier beslissingen in kunnen nemen. Wij blijven echter druk zetten en hopen snel hierop terug te kunnen komen.
- Ook de verkeerssituatie in de straat Hooghout wordt genoemd als zijnde onveilig vanwege de structurele te hoge snelheid die wordt gereden. Zover wij weten zijn hier geen lopende zaken en ideeën zijn van harte welkom. Dit geldt ook voor andere straten en gebieden binnen de wijk.
- Er wordt aangegeven dat in het bestemmingsplan van de wijk staat genoemd dat er geen fundamentele wijzigingen worden uitgevoerd in de komende jaren. De wijkraad gaat dit nog nazoeken en daarna kijken of er zaken zijn die niet juist is. Indien nodig kunnen we hier daarna nog mee aan de slag. Indien bewoners op zaken stuiten die onjuist lijken, drukken we die bewoners ook op het hart dit door te blijven geven.
- De wijkraad zoekt nog wijkbewoners die zich willen inzetten in werkgroepen, om bijvoorbeeld op het gebied van verbinding of groenvoorziening zich willen inzetten in de wijk. Contact opnemen kan via de mail: wijkraadbrabantpark@gmail.com
 
De wijkraad wil iedereen bedanken voor zijn/haar aanwezigheid en hoopt u in de toekomst opnieuw te kunnen verwelkomen op een openbare vergadering. Naar verwachting vindt de volgende openbare vergadering eind augustus plaats, maar informatie hierover volgt uiteraard nog.  Op de hoogte blijven van ontwikkelingen in de wijk? De wijkraad plaatst regelmatig nieuws op http://www.breda-oost.nl, waar het ook een eigen gedeelte heeft met contactgegevens. Ook zijn wij sinds kort actief op Facebook en Nextdoor. Bewoners die nog lopende zaken met de wijkraad hebben, houden we uiteraard op de hoogte van eventuele ontwikkelingen.
 
Martijn Nelemans
Secretaris Wijkraad Brabantpark