Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Nieuwe natuur in Brabantpark

Eerste Tiny Forest in Breda

Als redactie vroegen we ons af…wat is toch dat bosje achter de Leystroom aan de Lage Kant? Vanaf de straat hadden we allemaal het bord al eens zien staan, maar dichterbij was geen van ons geweest. Tijd om eens op pad te gaan en te onderzoeken wat daar nu precies te vinden is.

Hoewel onze wijk behoorlijk groen is, vonden onder andere IVN (Instituut voor Natuurbeschermingseducatie) en Gemeente Breda het tijd voor een zogenaamde tiny forest op de scheidslijn tussen Brabantpark en Heusdenhout. Een tiny forest? Wat is dat nu weer? Eigenlijk heel eenvoudig:  waar de meeste parken en bossen redelijk monotoon zijn aangeplant is dat bij een tiny forest anders. Op een perceel ter grootte van een tennisveld wordt een keur aan bomen en planten geplant. In het geval van ‘ons’ tiny forest 42 verschillende soorten.

Door deze verscheidenheid ontstaat een prachtige biodiversiteit en ontwikkelt er zich zo een walhalla voor insecten en allerlei kleine zoogdieren. Voor ons als wijkbewoners is het een prachtige plek om even tot rust te komen en te genieten van al die ‘nieuwe’ wijkbewoners die door de terugkeer van het groen ook weer in onze wijk zichtbaar worden.
Het tiny forest is naast een mooie plek ook een heel leerzame omgeving. Dat begon al met de aanplant, want op 19 maart mochten 40 leerlingen van basisschool de Fontein hun eigen boom planten. En aan al die bomen hangt nu een label. Zo kunnen de leerlingen zelf gaan kijken naar hun eigen bomen.

Het IVN dat als organisatie natuureducatie verzorgt en mensen dichter bij de natuur brengt heeft het bos niet zomaar aangelegd. In een stadse omgeving is zo’n plek extra belangrijk. Het ‘bos’ wordt dan ook gebruikt als openlucht klaslokaal. In het midden van het bos is een open plek gerealiseerd met een zitmogelijkheid in de vorm van oude boomstammen. Hoe inspirerend moet het zijn om hier les te geven en zeker ook les te krijgen. Naast basisschool de Fontein, die onder andere het Tiny Forest lesboek hanteert, gaan ook andere scholen uit de wijk gebruik maken van dit prachtige buitenlokaal.

Geplande natuur
Zo’n bos ontstaat niet zomaar. 1200 bomen zijn er geplant volgens de Miyawaki-techniek. Hierdoor ontstaat al binnen enkele jaren een dicht bos. Niet alle bomen zullen het overleven, maar dat hoort nu eenmaal bij de natuur. De bomen en struiken die gebruikt zijn, zijn allemaal inheems. Daarbij zijn keuzes gemaakt voor verschillende planttypes zodat het bos het hele jaar door een bron van voeding en rust is voor dieren en insecten. Het bos is weliswaar gepland, maar wel met een heel natuurlijke invulling. Het Tiny Forest Brabantpark is ontworpen door landschapsarchitect Ivo Dieleman van Mint Stadsontwerp.

Naast het feit dat het een prachtig plekje is, bieden dit soort bossen in een stedelijke omgeving ook de nodige verkoeling. Waar gras tijdens extreme hitte zoals in juli compleet verdort, blijft een bos fris en groen. Het zorgt ervoor dat een wijk minder opwarmt en daar profiteren mens en dier van.

Op de langere termijn is het de bedoeling dat het Tiny Forest Brabantpark onderdeel wordt van een groter buurtpark. We gaan proberen de ontwikkelingen te blijven volgen, zodat we als redactie niet nog een keer denken…wat is dat voor bos?

Dus heb je nieuwstips over ontwikkelingen in de wijk? Laat het dan weten via info@breda-oost.nl