Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Er zit weer toekomst in de wijkraad

Wijkraad Brabantpark geïnstalleerd

Afgelopen editie hadden we slecht nieuws. De wijkraad zou per 1 januari worden opgeheven. Zonde natuurlijk, maar zonder mensen die de kar trekken had een wijkraad geen zin. De overgebleven groep was te klein om effectief werk te kunnen verzetten. Vandaar een media-offensief om nieuwe mensen aan te trekken. Gelukkig werd de noodkreet gehoord en meldden er zich spontaan enkele kandidaten aan. Uit die kandidaten zijn inmiddels vier personen overgebleven die, op het moment dat dit blad verspreid is, geïnstalleerd zullen zijn. 
 
Brabantpark Nieuws nodigde deze vier wijkbewoners uit voor een rondetafelgesprek…Aan een vierkante tafel weliswaar, maar dat mocht de pret niet drukken.
Om te beginnen stellen we de nieuwe bestuursleden even voor. (Op de foto hierboven van rechts naar links) 
 
Martijn Nelemans (28), roostermanager bij McDonald’s en sinds vijf jaar woonachtig in Brabantpark met vrouw, dochter en een kleine onderweg, is de jongste van het stel. 
Ruud van Dijck (36) zal de rol van voorzitter vervullen. In het dagelijks leven is hij bouwkundig projectleider. 
Ook Ruud woont nu vijf jaar in Brabantpark samen met zijn vrouw, twee kinderen en niet te vergeten een hond en een kat. 
 
De enige vrouwelijke bestuurder voor het moment is Anny van Bijsterveldt. Anny woont inmiddels elf jaar in de wijk. Een dame vraag je natuurlijk niet naar haar leeftijd. Echter het feit dat ze haar werk als coupeuse achter zich heeft gelaten en ze ondanks haar vrijwilligerswerk voor een kerkgemeenschap nog wat tijd over heeft komt de Wijkraad Brabantpark goed uit. Energiek, keurig en gestructureerd zal ze als vicevoorzitter Ruud terzijde staan.
 
Het rijtje maken we af met Maup Heuijmans. Niet helemaal nieuw, omdat hij (weliswaar niet formeel) al een beetje deel heeft kunnen nemen aan de vergaderingen van het vertrekkende bestuur, zal hij als link dienen tussen oud en nieuw. Maup is, hoe verrassend als econoom, straks verantwoordelijk voor de centjes in de rol van penningmeester. 
 
Op de vraag “Waarom besloot je naar aanleiding van de oproep te reageren op de functie van bestuurslid?” werden verschillende reacties gegeven.
Ruud: “Ik liep er al langer mee. Soms zijn er zaken waar je wel iets over wil zeggen, het kriebelde al vaker. Ik las wel eens over een openbare vergadering, maar telkens kwam het er niet van. Toen ik las dat de wijkraad er mee wilde stoppen vond ik het tijd om er toch wat mee te gaan doen.”
Martijn zag er ondanks zijn drukke baan wel wat in om aan de slag te gaan in zijn eigen wijk. “Als er iets in je omgeving gebeurt waar je het niet mee eens bent kun je thuis gaan lopen klagen. Maar daar heb je niet zoveel aan. Ik steek liever de handen uit mijn mouwen.”
Anny: “Ik had zelf in het verleden écht al profijt gehad van de wijkraad. Ze hielpen me ingangen te benutten die ik zelf niet kende. Toen ik over het stoppen van de wijkraad las dacht ik ‘die stopt helemaal niet.’ Nu ik het rustiger heb, heb ik er tijd voor. Dat was eerder niet aan de orde. Na de eerste kennismaking met de andere bestuursleden voelde het meteen goed. Ondanks de verschillen denken we over veel zaken hetzelfde en klikt het goed. Dat is belangrijk als je met elkaar samen moet werken.”
 
Dat brengt ons ook naar het volgende onderwerp. Want wat is nu de rol van de nieuwe wijkraad? 
Ruud: “Als er geen wijkraad meer is, loop je het risico dat de gemeente alles zelf beslist. Niet dat we aan politiek gaan doen, maar als bewonersgroep kunnen we wel ons best doen om in het belang van de wijk invloed uit te oefenen.” Martijn is heel duidelijk: “We zullen niet zo snel een persoonlijke mening verkondigen. Mensen informeren, opdat wijkbewoners je als een toegankelijke verbinding zien naar de gemeente toe, is veel belangrijker.” Anny vult aan: “We willen wijkbewoners vooral helpen, zoals ikzelf ook ooit geholpen ben. Op die manier kunnen we een luisterend oor zijn en als doorgeefluik een rol vervullen.” Maup: “Ik ben dol op lezen, ik vreet papier. Me inlezen opdat we wijkbewoners antwoorden kunnen geven op verschillende vragen.” Daarin kiest Maup ook voor een wetenschappelijke insteek. “Dat de bieb uiteindelijk weggaat bijvoorbeeld is een feit, maar waarom is er zes jaar geleden zo in geïnvesteerd en hoe is er gemeten waarom die bieb weg moet? Met objectieve informatie, niet vanuit de politiek, proberen we zo zaken duidelijk te maken.”
 
Maup creëert voor mij al een bruggetje naar het laatste onderwerp. Want waar gaat de nieuwe wijkraad zich mee bezighouden?
 
Ruud: “Dat is nu nog wat moeilijk te zeggen. Natuurlijk zijn er zaken waar we zeker aandacht aan zullen blijven besteden. Kamerbewoning, parkeren, groen, daar blijven uitdagingen ontstaan in een wijk met zoveel dynamiek als Brabantpark.” Anny vult aan: “Input van bewoners is belangrijk om te bepalen wat we aan kunnen pakken. Hoewel we zeker niet alle kennis direct paraat hebben kun je je vraag altijd insturen. We doen ons best zo snel mogelijk antwoord terug te geven…en dan hebben we het niet over termijnen van vijf maanden of langer.” Martijn benadrukt nog het belang van de openbare vergaderingen. “Als mensen er zijn hebben ze de gelegenheid om zaken op te schrijven en te bespreken. Zo blijven we in verbinding met elkaar staan. En dat heeft de wijk nodig.”  Ruud: “Als wijkraad willen we met een sterke vertegenwoordiging in de wijk onze stem laten horen en oplossingen aandragen voor een beter Brabantpark.”
 
Een mooie afsluiting van een inspirerend gesprek waaruit duidelijk is geworden dat deze enthousiaste groep mensen er helemaal klaar voor is om er samen wat moois van te willen maken.
 
 
 
Ook actief worden?
 
Bent u zelf geïnspireerd geraakt om aan de slag te gaan voor de wijk? Hoe meer mensen zich aansluiten, hoe beter. Dat kan als bestuurslid of als werkgroep rondom een bepaald thema als kamerbewoning of groen. 
 
Aanmelden kan via