Delen , , Google Plus , Pinterest ,

Afdruk

Geplaatst in:

Ontmoetingsplek voor jong en oud

De Buurtzaak
Ontmoetingsplek voor jong en oud

Het kwadrant tussen grofweg de Loopschansstraat, Sint-Ignatiusstraat, Tuinbouwlaan en Teteringsedijk is al sinds jaar en dag een haast dorpse gemeenschap binnen Brabantpark. Niet dat ze de deur bij elkaar plat lopen, maar er is duidelijk nog oog voor elkaar. Of het nu gaat om een praatje met een alleenstaande oudere op straat of een buurtfeest voor jong en oud. Er wordt rekening gehouden met elkaar. Het is dan ook niet gek dat juist in een buurt als deze De Buurtzaak ontstaat. Een ontmoetingsplek waar mensen hun talent kunnen delen met en voor elkaar.

Hoe dat alles zo ontstaan is bespreek ik met een aantal leden van de kerngroep die aan de wieg staat van het concept. Annelies: “Eén van de activiteiten in onze buurt is Gluren bij de Buren, een walking dinner concept waarbij buren op een avond meestal in maart in groepen voor elkaar koken en waarbij ze als aftrap, maar ook op het einde samenkomen op een vaste locatie om met elkaar te borrelen. Dat is al jaren een succes en er doen iedere keer wel 60-80 mensen mee.”

Tijdens de borrel aan het einde van de afgelopen editie vroeg José, die met haar man Maarten een bedrijf in haarden & kachels runt op de hoek Teteringsedijk/Loopschansstraat, wie iemand kent die nog een mooie winkelruimte zoekt. De zaken gaan goed, maar een showroom…die hebben ze niet meer nodig. Nog tijdens de avond raken een aantal dames aan de praat en de eerste contouren voor de buurtzaak worden geschetst. Met wat wijn achter de kiezen borrelen de ideeën al snel op. Het is een creatieve buurt, met veel talenten. Iedereen kan wel wat en het type bewoners loopt erg uiteen. Je vindt er een fiscalist of theatermaakster, maar ook een imker en schrijnwerker. ’s Avonds in bed zegt José tegen Maarten…”Wat een leuk idee hè die buurtzaak. Wat zou het mooi zijn als we onze showroom zo kunnen omtoveren tot een plekje voor de buurt.” Maarten denkt er het zijne over: “Och José, je weet hoe dat gaat met dames en wijn, eerst zien dan geloven.”

Maar José had het bij het juiste eind…want als de geest uit de fles is, krijg je hem er niet zomaar meer in terug. Nog de volgende dag komen de dames bij elkaar, want ze zijn het menens en willen er écht voor gaan. Zelf komen ze met allerlei plannen, maar het belangrijkste is draagvlak creëren in de buurt. Voor ludieke ideeën benaderen ze Heleen, die er ook helemaal in gelooft en samen tuigen ze twee informatie-avonden op om te kijken of en wat er leeft ten aanzien van het concept. Het idee slaat aan en er komt in een buurtje van 260 huishoudens maar liefst 80 man op de informatie-avonden af.

En zo ontstond er naast een behoorlijk aantal ideeën een kartrekkersgroep om al die ideeën al dan niet letterlijk vorm te geven. Cobi: “Vanzelfsprekend kost dat ondanks alle vrijwillige inzet toch ook geld en gaat het zeker niet vanzelf, vandaar dat we voor de zomer al aangeklopt hebben bij het wijkplatform. Zij gaven ons als opdracht mee om het idee eerst verder uit te werken en later nog eens terug te komen voor een startsubsidie. Dat hielp ons enorm om zaken op een rijtje te zetten.” Marijke vervolgt: “Diverse bewoners boden hun hulp aan. Zo ontwierp iemand een logo en website, werd er een pakkende trailer gemaakt en digitale nieuwsbrieven verzonden, een klusteam ontfermt zich over de inrichting, een gepensioneerde elektricien zorgt dat alle elektra aangepast is zodat de winkel straks geschikt is voor alle leuke plannen die bedacht zijn.”
Cobi: “En zo keerden we met heel wat meer bagage terug naar het wijkplatform. Met een goed uitgewerkt plan wisten we een subsidie te bemachtigen. Hierdoor staat er niets meer in de weg om van start te gaan en leden te werven om ook na die start door te kunnen.”

De inmiddels opgerichte vereniging, waar buurtbewoners à vijf euro maandelijks per adres lid van kunnen worden, stelt zich tot doel om invulling te geven aan de formule om een ontmoetingsplek voor de buurt te creëren waar allerlei culinaire, culturele én sociale activiteiten plaats kunnen vinden, talenten en enthousiasme gedeeld kan worden en waar mensen elkaar kunnen helpen wanneer dat nodig is. Wat ze zoal gaan doen? Zomaar een opsomming van wat ideeën: Een huiskamerrestaurant, koffie-ochtenden, workshops, de zaterdagochtendkrant met taart, productjes uit de buurt verkopen zoals honing van Annelies, een ruilboekenkast opzetten maar bovenal een laagdrempelige buurtontmoetingsplek zijn voor jong en oud. Verder willen ze vooral ruimte geven aan ideeën en talent en is er eigenlijk vanalles mogelijk zolang het mensen uit de buurt verbindt. Een mooi streven en prachtige afsluiting van dit interview. We hopen dat het ze gaat lukken en ze zo een voorbeeld zijn voor anderen in én buiten de wijk.

Wilt u meer weten over de Buurtzaak? Kijk dan op www.debuurtzaakbreda.com of op de Facebookpagina https://www.facebook.com/buurtzaak/